Mesto pripravuje podmienky na výstavbu 225 bytov v lokalite Šejba

07.07.2010 Sabinov

Lipany 7. júla (TASR) – Mesto Lipany pracuje na vytvorení podmienok na hromadnú bytovú výstavbu v lokalite Šejba.
Podľa primátora Eduarda Vokála ide v podstate o jediné vhodné územie, ktoré je k dispozícii na takýto účel. Z tohto dôvodu musí samospráva odkúpiť asi štyri hektáre pôdy, ktoré vlastní Rímskokatolícka
cirkev. Mestské zastupiteľstvo (MsZ) preto na svojom zasadnutí v utorok (6.7. ) poverilo primátora, aby pripravil zmluvu s majiteľom pozemkov. Rovnako bude potrebné odkúpiť od Prešovského samosprávneho kraja parcelu na vybudovanie prístupovej komunikácie.
Náklady na zakúpenie pozemkov predstavujú vyše 400.000 eur, ďalších 554.000 eur je potrebné investovať do infraštruktúry.
\"My chceme pripraviť infraštruktúru na to, aby sme v prvej etape postavili dve bytovky. Ja osobne si myslím, že za také dva roky sa to dá urobiť, \" povedal Vokál s tým, že konkrétny spôsob financovania a termín začatia výstavby určí až nové zastupiteľstvo.
V spomínanej lokalite by sa podľa urbanistickej štúdie mohlo vybudovať 225 bytových jednotiek, z čoho by bolo 84 nájomných bytov a 141 bytov určených do osobného vlastníctva. Rovnako sa tu v úvodnej etape počíta s výstavbou 38 garáží a vytvorením 148 parkovacích miest.
Podľa Vokála je toto územie strategické pre ďalší rozvoj mesta, nakoľko žiadostí o nájomné byty pribúda.
\"Ak chceme, aby ľudia neodchádzali z mesta, je potrebné pre nich vytvoriť podmienky na bývanie a možnosti zamestnať sa tu u nás v regióne, \" konštatoval primátor.
Projektová dokumentácia bola vypracovaná v roku 2009, kedy mesto malo na odkúpenie pozemkov pripravených 330.000 eur. Vzhľadom na hospodársku krízu však kúpu o niekoľko mesiacov posunuli. Z rovnakého dôvodu bude mesto rokovať s vlastníkom parciel, aby mohlo peniaze uhradiť v niekoľkých splátkach rozložených na obdobie troch – štyroch rokov.
 

Vyberte región